суббота, 29 декабря 2012 г.

Paşii de fondare a livezii de nuci



Volumul exportului de miez de nucă a Republicii Moldova.

Miezul de nuca autohton este natural spre deosebire de cel obtinut in alte tari, deoarece este cultivat fara pesticide. Producerea si exportul nucilor aduce un profit considerabil statului. Anual Moldova exporta 8,5-10 mii tone de miez de nuca in suma de 18-20 mln dolari SUA. In cazul tehnologizarii procesului de cultivare si recoltare a fructelor, volumul de export se va mari pina la 50-60 mii tone de nuci sau 25-30 mii tone de miez de nuca. In prezent in Moldova se cultiva cinci soiuri aprobate de nuc, cum ar fi, de exemplu, nucul de Costiujeni, nucul de Chisinau, nucul de la Corjeuti, Calarasi, Schinoasa, iar nucul de soiul Cazacu si Kogâlniceanu au statut de nuci cu perspectiva.

Business cu nuci si livezi de nuci in Republica Moldova


Astazi in Moldova exista zeci de companii de colectare a miezului de nuca, iar volumul de export, in ansamblu pe tara, constituie 10 000 tone. In anul 2002 nucul ocupa locul patru la categoria exportului moldovenesc, dupa vin, produsele textile si culturile cerealiere.
In 1989 numarul de copaci de nuci constituia mai bine de 3 milioane, inclusiv livezile, perdele forestiere, copacii din curtile gospodarilor. Dar, deoarece nucul nu se bucura de atentia cuvenita, numarul de copaci a inceput sa scada catastrofal. Astazi in Moldova cresc circa 2 milioane de nuci. Daca le-am uni, s-ar forma o livada de 20 000 hectare. (Ar trebui sa tinem cont de faptul ca livada nu e omogena, constind din mai multe soiuri).
Cu toate acestea, volumul anual de export a miezului de nuca din Moldova constituie 25 milioane dolari SUA. De altfel, tot miezul de nuca produs in Moldova este directionat spre export.
La momentul actual AMG-Holding are in proprietate 10 000 de hectare de terenuri in diverse raioane ale Moldovei, ideale pentru cultivarea nucului.

Profitul afacerilor cu livada de nuci.

Din momentul in care plantatia de nuci incepe sa rodeasca se pot obtine anual 2,5 - 3 tone de nuci/hectar in functie de anumiti factori climatici. Cantitatea rezultata de nuci poate fi comercializata pe piata UE, aducandu-va in medie 10.000 de euro, in timp ce costurile de operare pentru un hectar nu pot depasi in opinia expertilor 1.000 de euro/an. 

Potrivit specialistilor, investitia se amortizeaza dupa doi ani de la intrarea pe rod a plantatiei, care isi poate dovedi rentabilitatea in medie pana la 35-40 de ani de la infiintare. 

Un amanunt foarte important este faptul ca dupa desfiintarea plantatiei, lemnul de nuc rezultat il puteti valorifica pe piata externa, drept materie prima pentru producerea mobilei (ex: pentru un metru cub de lemn platindu-se in medie intre 1.500 si 2.000 de euro). 
Piata de desfacere

Despre piaţa internaţională de nuci si miez de nuca

Astazi in Europa exista un deficit estimat intre 80.000 si 100.000 de tone de miez de nuca. Piata este libera si trebuie sa stiti ca nucul nu creste oriunde. Printre tarile mari producatoare de culturi de nuci se regasesc: Maroc, S.U.A. Mexic, Chile, Argentina, China, Turcia, Ucraina, Romania, Rusia, Italia, Iran. 

Este foarte important de stiut pentru cei interesati sa intre intr-un astfel de business ca exportul de produs finit este cu mult mai rentabil decit exportul de nuci neprelucrate ca de exemplu: produs natur in pungi cu vid cu masa mica (de la 100 pana la 500 gr.), dulceata, nuci si miere, extracte cu alcool, miez de nuca in prune uscate, produse cosmetice si farmaceutice si multe altele.

Cheltuielile suportate pentru înfiinţarea unei livezi de nuc.

Dupa ce v-ati informat cu privire la felul in care se pune pe picioare o astfel de afacere trebuie sa aveti in vedere un lucru extrem de important si anume la ce cheltuieli sunteti supus in faza de inceput. In opinia expertilor aceste cheltuieli (efectuate pana in momentul in care pomii incep sa rodeasca) sunt aproximate in jurul sumei de 10.000 de euro si includ:

1.    achizitionarea pomilor;terenului agricol
2.    efectuarea lucrarilor agricole specifice (saparea gropilor, ingradirea terenului, etc);
3.    combaterea bolilor si a daunatorilor;
4.    remunerarea angajatilor.

Înfiinţarea unei afaceri cu livezi de nuci

-    perioada in care arborele de nuc se maturizeaza este de 7-8 ani; 
-    dupa sadire, deja in al treilea an, apar primele fructe intr-o cantitate redusa (ex. un soi de nuc bun de origine frantuzeasca denumit Lara ajunge sa dea roade la 3-4 ani de la plantare);  
-    plantarea se face toamna, la o distanta de circa 9 metri intre pomi si 13 metri intre randuri;
-    densitatea optima este intre 120 - 170 de pomi/hectar, in functie de soiul ales;
-    soiurile de nuc recomandate spre plantare sunt cele romanesti, adaptate la conditiile de clima si sol de la noi, cum ar fi Valcor, Valmit, Jupanesti, Valrex etc;
-    costul unui pom variaza intre 30 si 100 de lei in functie de soi, loc de achizitie, etc;
-   gropile trebuie sa aibă o adancimea de circa 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se vor introduce, inainte de plantare, circa 20 de kg de balegar fermentat (mranita);
-    plantatiile de nuc se infiinteaza numai pe terenurile favorabile din zone specifice acestei culturi, terenul se defriseaza de vegetatia lemnoasa, apoi se cultiva 3-4 ani cu leguminoase, perene sau anuale dupa care se infiinteaza cultura de nuc. 
-    fertilizarea de baza se face pe directia randului sau la fiecare pom, pregatirea terenului se face prin desfundare sau prin saparea gropilor mari de plantare.


Recoltarea mecanizată a nucilor VIDEO


среда, 26 декабря 2012 г.

Despre copacul de NUC.

Nucul se cultivă, în primul rând, pentru fructele sale, care se consumă atât în stare proaspătă, cât şi prelucrate. 

Nucul este considerat Regele pomilor, plecând în primul rând de la denumirea sa în latină Iuglans Regia, preferând să fie plantat într-o livadă în zona cea mai înaltă. Datorită cantităţii mari de iod pe care o degajă prin frunze nu este indicată odihna şi relaxarea la umbra nucului, iar plantele anuale şi perene din zona umbrită de nuc, mor. 
Ca specie pomicola nucul prezintă şi alte avantaje. Deşi creşte lent şi intră târziu pe rod, comparativ cu alte specii, nucul este foarte longeviv trăind, în medie, circa 80-100 de ani şi dupa 15-16 ani dă producţii mari. 
Coroana masivă, trunchiul puternic, coaja netedă cenuşie şi frumoasă în tinereţe, frunzele mari de culoare verde închis şi aromate, fac din nuc una din speciile decorative de mare efect. 
Aria de raspandire a nucului, mare, de la şes şi pâna la 700-800 m, poate aduce mari foloase cultivatorilor. 
Din toate aceste cauze, nucului i s-a atribuit o lege speciala in Republica Moldova, fiind protejat de stat. 

Despre miezul de nucă.


Miezul de nucă constituie un aliment complet şi concentrat conţinând substanţe grase (52-70%), substanţe proteice (12-25%), zaharuri (5-25%) substanţe minerale (1,3-2,4%), etc. 
Valoarea energetică a unui kg de miez de nucă este echivalentă cu: 1 kg pâine + 0,5 kg carne +0,5 kg cartofi + 0,5 kg peşte + 0,5 kg prune uscate + 1 kg pere, asigurand 6364 calorii (V. Cociu, 1983). 
Miezul de nucă este folosit în fabricarea de ulei comestibil şi tehnic folosit în pictură, fabricarea cernelii tipografice, fabricarea săpunului de lux etc. 
Nucile verzi, se folosesc pentru dulceţuri, conţinând o cantitate mare de vitamina C şi anume de patruzeci de ori mai mult decât sucul de portocale: dintr-un kg de coji verzi de nucă se poate extrage o cantitate de vitamina C egală cu cea extrasă din 10 kg de lămâi. 
Frunzele, lăstarii, mugurii, scoarţa şi rădăcinile constituie un izvor de materie primă încă foarte puţin folosit la noi în ţară. 
Odinioară, populaţia la sate folosea intens vopselele extrase din frunze, lăstari şi scoarţă de nuc pentru vopsitul lânii, bumbacului şi chiar a mătăsii, fiind considerate vopsele netoxice şi deosebit de rezistente la deodorare. 
Frunzele de nuc verzi puse la macerat în petrol lampant, constituie un bun unguent în tratarea reumatismului. Miezul de nucă este indicat pentru diabetici şi pentru completarea regimului alimentar vegetarian. 


Consumul de miez de nuca.


Un consum constant de miez de nuca sau de ulei de nuca  reduce considerabil riscul de atac cerebral, cel de stop cardiac si cel de ateroscleroza. De asemenea  cheagurile de sange sunt dizolvate , nivelul colesterolului rau este  redus semnificativ iar parazitii intestinalisunt  eliminati. Datorita continutului  sau in melatonina uleiul de nuca este un foarte bun  tonic pentru creier.

Afacere cu Livada de nuci.


Daca traiti in mediul rural sau detineti pamant si nu prea stiti ce sa faceti cu el, o afacere cu nuci ar putea fi solutia.
Iata mai jos de ce:
Nucile sunt scumpe in Romania si asta pentru ca in momentul de fata nu exista decat aprox. 500 de hectare de plantatie de nuci la ei, in timp ce importa anual din Turcia sau Republica Moldova in jur de 100 000 tone de miez de nuca. Astfel ca, in timpul iernii, un kilogram de miez de nuca poate ajunge si la 30 lei!
Romanii consuma nucile in special la prajituri si cozonaci, in vestul Europei insa miezul de nuca este foarte apreciat pentru calitatile sale nutritive.


Preţul la Uleiul de nucă


Dacă producătorii de nuci vor să îşi maximizeze profitul din această cultură, pot opta pentru industrilizarea miezului de nucă, pentru producerea de ulei de nucă sau pentru producerea diverselor specialităţi pe bază de miez de nuci. În medie un litru de ulei de nuci, în vrac, se comercializează direct de către producători la preţul de 16-20 euro, ajungând ca în magazin să aibă un preţ de cel puţin 3 ori mai mare, după cum aratănucifere.com. Un kilogram de ulei de nuci se obţine din 2 kilograme de miez de nuci.

Cantitatea de nuci la hectar si preţul pe piaţa internaţională.


Preţul unui kilogram de nuci în coajă, pe piaţa internaţională variază  între 3,5 şi 3,9 euro, în funcţie de calitate şi de soi, potrivit sursei mentionate. Aceasta echivalează la o producţie de doar 3.000 de kilograme la hectar, cu un venit anual minim de 10.500 de euro. În condiţiile în care soiul cultivat este unul foarte productiv veniturile sunt cu atât mai mari.

Lemnul de nuc poate fi vândut cu până la 1.500 de euro metrul cub


Conform site-ului nucifere.com, valoarea foarte mare a lemnului  de nuc (ajungând până la 1.500 de euro metrul cub) reprezintă un argument convingător pentru cultivarea soiului de nuc forestier. Pe termen lung, se pot obţine venituri consistente (aproximativ 300.000 euro/hectar), pornind de la o investiţie iniţială de maxim 1.200 de euro/hectar (plus TVA). Dar atenţie: copacii pot fi tăiaţi numai dupa 30-40 de ani de la sădire şi numai după obţinerea unor autorizaţii speciale!