вторник, 15 января 2013 г.

Despre Uniunea Asociatilor Producatorilor de Culturi Nucifere din RM


A fost fondata la adunarea generala pe data de 09 februarie 2006.

La Ministeru Justitie a fos aprobata pe data de 09 august 2006.

In fiecare raion din Republica Moldova, activeaza cite o Asociaţie Obştească.

UNIUNEA ASOCIATIILOR PRODUCĂTORILOR DE CULTURI NUCIFERE :
-reprezintă membrii săi în relaţiile cu organele de stat, organizaţiile publice şi obşteşti
-cooperează cu organizaţiile şi instituţiile relevante de peste hotare întru realizarea scopurilor Asociaţiei
-prestează asistenţa juridică membrilor săi, urmăreşte legislaţia în vigoare cu privire la activitatea nuciferă şi expune respectiv opinia de expert
-creează şi dirijează centrele de instruire şi stimulează învăţământul nucifer, cercetările aplicarea experienţei avansate şi tehnologiilor moderne
-consultă şi recomandă în toate problemele referitoare la dezvoltarea ramurii nucifere în pomicultură, în activitatea membrilor săi şi interesele producătorilor nuciferi
-acordă servicii de consultanţă tuturor celor interesaţi în dezvoltarea ramurii nuciferelor din pomicultură
-să difuzeze informaţie cu privire la problemele nuciferelor, folosind sau creând diverse mijloace accesibile de comunicare
-editează literatură în domeniu, instituie mijloace de informare în masă şi difuzează informaţii despre activitatea Uniunii prin intermediul acestora
-facilitează accesul liber la informaţie şi la valorificarea întregului stoc informaţional acumulat în instituţiile statale şi ştiinţifice cu privire la domeniul Uniunii.

Piaţa Mondială de Nuci.



O piaţă mondială de peste 1,5 milioane de tone
Producția mondială de nuci se ridică la peste 1,6 milioane de tone pe an, principalii producători fiind China, SUA, Iran, Turcia și Ucraina. Cererea mondială de nuci a explodat în ultimii ani, potrivit franceagricole.fr, pe fondul creșterii populației, în special în Asia. Astfel, de exemplu, China, cel mai mare producător (700.000 tone), a devenit importator net. În perioada 2005-2006, stocurile mondiale au atins 5% din volum, în timp ce în 2010 și 2011 nu reprezentau mai mult de 3% din volum.
Trebuie remarcat faptul că producția nu a încetat să crească începând cu 2007. Schimburile comerciale sunt dominate de SUA – al doilea producător mondial (400.000 tone), care exportă o mare parte din producție în Europa și Asia. Franța produce circa 40.000 tone de nuci. Un producător important este şi Republica Moldova (peste 20.000 de tone de nuci), care deţine şi cea mai mare plantaţie din Europa, a cărei suprafaţă este estimată să ajungă la circa 3.000 ha după finalizarea planului de investiţii.


Livada de nuci pentru confecţionarea mobilei.

Pentru mobilă este necesară creşterea unor  hibrizi de nuc forestier, la care trunchiul este lăsat să crească până la 7-8 metri. Nucul forestier creşte uşor, ca şi salcâmul, adică nu are nevoie de îngrijiri foarte speciale. Anul trecut, cu susţinerea Fondului Ecologic National, a fost  creată prima plantaţie de nuc forestier  în satul Ciuciuleni, raionul Nisporeni, care este o pădure comunală, sădită pe pământurile primăriei locale, pe o suprafaţă  de peste 10 hectare. Plantarea nucului forestier se deosebeşte de nucul pentru roadă prin faptul că este sădit mult mai des. Dacă în cazul nucilor pentru miez se plantează 100 de pomi pe un hectar, atunci în cazul copacilor pentru lemn se sădesc 600 - 800 de copaci. Specia  anglo-franceză de nuc forestier se maturizează în 25-30 de ani, pe când nucul negru în 60 - 70 de ani. Producţia mondială de lemn de nuc acoperă în prezent  25% din cerere. Deşi beneficiile de pe urma acestor plantaţii pot fi obţinute foarte greu, cheresteaua este foarte scumpă. De la un copac se poate de obţinut 0,75 metri cubi. La 600 de copaci de pe un hectar - 450 de metri cubi, care înmulţiţi cu 1500 de euro, cât este în prezent preţul unui metru cub, ar rezulta într-un venit de 600 mii de euro. Asta poate fi o investiţie a părinţilor pentru copiii şi nepoţii lor, la fel cum cineva a sădit odată codrii, de care beneficiem în prezent cu toţii.  

Documentele necesare pentru exportarea nucilor Moldoveneşti.


Modul de eliberare a licenţelor pentru exportul nucilor Din Moldova


1. Regulamentul cu privire la modul de eliberare a licenţelor pentru exportul nucilor, produselor derivate din nuci şi a lemnului de nuc (în continuare - Regulament) este elaborat în scopul executării prevederilor Legii nucului nr. 658-XIV din 29 octombrie 1999.
2. Regulamentul stabileşte modul de eliberare a licenţelor pentru exportul nucilor, produselor derivate din nuci şi a lemnului de nuc şi îşi extinde acţiunea asupra agenţilor economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, ce desfăşoară activitate de export al acestor produse.
3. Pentru exportul nucilor şi produselor derivate din nuci se eliberează licenţe generale pe bază de concurs în cadrul licitaţiei publice. Licenţele se acordă de către Comisia de eliberare a licenţelor pentru exportul nucilor şi a produselor derivate din nuci (în continuare - Comisia), componenţa nominală a căreia este aprobată prin ordinul ministrului economiei şi reformelor.
4. Licenţa generală este eliberată pe o durată de un an pînă la începutul perioadei de recoltare a nucilor (luna septembrie).
5. La prima licitaţie publică se expun licenţe generale pentru exportul de nuci şi produse derivate din nuci echivalente cu volumul fizic mediu înregistrat în ultimii trei ani în exportul acestor produse din Republica Moldova (conform datelor Departamentului Analize Statistice şi Sociologice al Republicii Moldova). Următoarele licitaţii se anunţă în funcţie de dinamica volumelor de export, înregistrată în perioada de referinţă.
6. Cantitatea minimă de nuci şi de produse derivate din nuci necesară pentru eliberarea licenţei generale este de 5000 kg. Exportul unor cantităţi de nuci şi produse derivate din nuci sub 5000 kg, precum şi a lemnului de nuc este reglementat în mod de lucru prin eliberarea licenţelor ordinare la prezentarea documentelor ce confirmă dreptul de proprietate privată asupra mărfurilor destinate exportului (certificatul de la organul administraţiei publice locale (primărie) ce confirmă deţinerea în proprietate a plantaţiilor de nuc sau actele de achiziţie a nucilor, copia contractului de export, etc.).
7. Licitaţia publică pentru eliberarea licenţelor generale de export al nucilor şi produselor derivate din nuci este anunţată de către Comisie cu cel puţin 15 zile înainte de data desfăşurării ei prin intermediul mass-media.
8. Participanţii la licitaţia pentru obţinerea licenţelor generale vor depune la Comisie o cerere în scris, indicînd cantitatea solicitată de export. La cerere se anexează în mod obligatoriu copia certificatului de înregistrare la Camera Înregistrării de Stat, certificatul de solvabilitate şi onorare a obligaţiunilor fiscale (plata impozitului funciar, impozitului pe venit, impozitului reţinut la sursa de plată, precum şi îndeplinirea obligaţiunilor faţă de Fondul Social), eliberat de către organul fiscal teritorial, alte documente ce confirmă experienţa de activitate a solicitantului în domeniul producerii, prelucrării şi exportului nucilor şi a produselor derivate din nuci (deţinerea în proprietate ori în condiţii de arendă a plantaţiilor de nuc, a liniilor tehnologice pentru prelucrare, selectare şi împachetare a nucilor, numărul personalului scriptic angajat permanent şi sezonier, ocupat de producerea şi prelucrarea nucilor).
9. Examinarea cererilor se efectuează de către Comisie în ordinea depunerii lor în prezenţa reprezentantului autorizat al solicitantului.
10. Decizia Comisiei privind eliberarea licenţelor generale se protocolează.
11. La adoptarea deciziei, Comisia va lua în consideraţie în primul rînd potenţialul de producere de care dispune solicitantul, baza materială pentru colectare şi prelucrare, solvabilitatea şi onorarea obligaţiunilor faţă de stat, crearea locurilor de muncă în ramura cultivării şi prelucrării nucilor.
12. În condiţii egale, la eliberarea licenţelor generale se va acorda prioritate agenţilor economici, care contribuie la dezvoltarea ramurii prin înfiinţarea de plantaţii şi dezvoltarea infrastructurii de prelucrare şi asigură un preţ de export mai mare, precum şi celor care în anii precedenţi au desfăşurat activitate de export.
13. În vederea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare privind activitatea de antreprenoriat şi antimonopol, la licitaţie pot participa toţi agenţii economici, garantîndu-se condiţii egale la obţinerea licenţelor.
14. Comisia eliberează licenţa generală de export al nucilor în termen de cel tîrziu 15 zile din data adoptării deciziei respective.
15. Solicitanţii licenţelor de export (generale şi ordinare) sînt obligaţi ca pînă la ridicarea acestora să transfere în fondul pentru încurajarea dezvoltării culturii nucului (la contul special al Ministerului Agriculturii şi Industriei Prelucrătoare deschis la Trezoreria teritorială Chişinău) suma în lei echivalentă cu 1% din valoarea mărfii de export, indicată în licenţa respectivă. Suma virată de solicitant în fondul pentru încurajarea dezvoltării culturii nucului se va calcula reieşind din preţul mediu de export în ultimii 3 ani înmulţit cu volumul mărfii, indicat în licenţă.
În caz de neonorare a acestei obligaţiuni, decizia despre eliberarea licenţei generale se consideră nulă, iar volumul producţiei indicat în licenţă se scoate din nou la licitaţie publică.
16. Ministerul Economiei şi Reformelor eliberează în mod curent agenţilor economici licenţe de export pentru fiecare lot de marfă în parte (licenţă de o singură folosinţă) în limitele volumelor indicate în licenţele generale, la prezentarea contractului de vînzare-cumpărare şi a documentelor de însoţire a mărfii, prevăzute de legislaţia în vigoare.
17. Licenţele se eliberează concomitent cu actele prevăzute de Acordul privind Sistemul Preferinţelor Generalizate încheiat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
18. Eliberînd licenţe de o singură folosinţă, Ministerul Economiei şi Reformelor este obligat să asigure exportul nucilor şi produselor derivate din nuci la preţuri reale pe pieţele de desfacere (preţurile de la burse), respectarea Legii nucului şi a prezentului Regulament.
19. Comisia este autorizată să stabilească, ţinînd cont de cererea şi oferta pe pieţele de desfacere, nivelul preţurilor de export, ce trebuie să varieze în funcţie de calitatea nucilor şi produselor derivate din nuci, la nivelul preţurilor stabilite la principalele burse de mărfuri.
Ministerul Economiei şi Reformelor va informa organele vamale despre nivelul preţurilor pe piaţa de desfacere şi va asigură exportul la nivelul acestor preţuri.


Cheltuielile necesare pentru plantarea unei livezi de Nuc.

Plantarea unui hectar cu nuci necesită 24-25 mii de lei( fără preţul terenului). În această sumă intră preţul a 100 de puieţi (în mediu $10-12 bucata), lucrările legate de plantare şi îngrijire a arborilor în decurs de 5 ani. În conformitate cu legislaţia în vigoare, statul compensează 10 mii de lei pentru fiecare hectar. Fructele încep să apară în al cincelea an, iar în cel de-al şaptelea an intră pe rod. Practica demonstrează, că în acest an roada atinge minimum o tonă per hectar, iar în cel de-al zecelea an roada se dublează. Miezul de nucă curăţat constituie 40% din greutatea fructului. Reieşind din preţurile curente de export, cheltuielile pot fi recuperate peste 5-6 ani. 

Producţia de nuci a Republicii Moldova, Importul de nuci al Moldovei.


Exportul nucilor e în creştere
Pe piaţa europeană există o cerere la produsele nucifere care creşte în fiecare an şi nu este satisfăcută pe deplin.
În ultimii ani producţia anuală de nuci pe ţară a constituit 22 - 33 mii tone din care se exportă aproximativ 80%: în UE (Franţa - 40.6%, Grecia - 17.9%, Germania - 9%, Austria - 7%), precum şi în Turcia, Elveţia, Siria, Irak ş.a.. Din cauza neomogenităţii, producţia este comercializată numai prelucrată în miez.

Pe de altă parte, anual, Republica Moldova importă în medie 4,3 mii tone de nuci în coajă. Cele mai multe nuci în coaja au fost importate în 2010 din Franța - 3,4 mii tone.
Nucul grecesc şi-a primit denumirea din cauza că în timpurile străvechi era adus în Rusia din Grecia. Denumirea de Walnut provine de la Welsch vechea denumirea Galiei, fiindcă provine de pe teritoriul actual al Ftanţei şi Italiei.

Creşterea suprafeţelor de plantaţii nucifere în Moldova


Plantaţiile de nuci cresc cantitativ şi cantitativ
În Prezent pe teritoriul Moldovei sunt plantate 12 mii ha de culturi nucifere, inclusiv cu material săditor de import (Franţa) - 3mii ha. În 2012 intră pe rod în jur de o mie de ha soiuri franceze. Anual se plantează mai mult de 1000 ha culturi nucifere. Astfel, graficul Programului de Dezvoltare a Culturilor Nucifere până în 2020 se respectă ba chiar poate fi îndeplinit înainte de termen.
Uniunea Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova,  afirmă că există mari progrese în producerea materialului săditor altoit propriu (se importă foarte puţin, în 2006 - 2009 se importau 20-30 mii de pomi altoiţi, din 2010 mai puţin de o mie). În ultimii ani s-a îmbunătăţit proiectarea în teren, se folosesc tehnologii de perspectivă la plantare, îngrijirea şi exploatarea livezilor plantate, au fost  mecanizate unele procese de plantare şi nu în ultimul rând, s-a îmbunătăţit atenţiea din partea statului.
R Moldova se incandrează în  acele 7% din suprafaţă care au condiţii prielnice pentru cultivarea nucilor.


Înfiinţarea primelor plantaţii de nuci în Moldova

Plantaţiile de nuci au fost înfiinţate în Moldova în anii 1990, până atunci creşterea nucilor era practicată doar în gospodării ţărăneşti şi de-a lungul fâşiilor de protecţie. Potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere, până în anul 2020 suprafaţa plantaţiilor de nuci va atinge  cel puţin 14 mii ha, iar recolta nucilor necurăţate va constitui 60 mii de tone, în prezent ea fiind de  25-35 mii tone.